Home / Genel / MANİSALI EMLAKÇILAR SINAVDAN GEÇİYOR

MANİSALI EMLAKÇILAR SINAVDAN GEÇİYOR

Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odası (MESO) ve Manisa Emlak Müşavirleri Derneği, Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği kapsamında emlakçıların yetki belge alması amacıyla uzmanlar eşliğinde kameralı sistemle sınav yapıyor. Sınavda başarılı olanlara yetki belgesi verilirken, başarısız olanlar ise emlakçılık yapamayacak.

Uludağ Üniversitesi Emlak ve Emlak Yönetimi Programı Başkanı Doç. Dr. Elif Karakurt Tosun, 5 Aralık tarihinden itibaren bu işin içerisinde olan emlak danışmanları için zorunlu hale gelecek olan bir yeterlilik belgesi söz konusu olduğunu kaydetti. Tosun, yeni sistemin emlak sektörünün kalitesini yükseltecek bu alanda donanımlı emlakçıların sektöre girmesini sağlayacak ve kalifiyeyi emlakçıların yetişmesini sağlayacak olan yetkilendirme sistemi olduğunu söyledi. Doç. Dr. Elif Karakurt Tosun, “Emlak mesleğiyle ilgili emlak danışmanlığıyla ilgili satış öncesi hazırlık, satış sonrası işlemler, pazarlamaya giriş işlemleri, ekspertiz derleme süreçleri, müşteriyle ilişkiler, tapu süreçleri, pazarlamanın planının pazarlama analizinin yapılması ilişkin oldukça geniş kapsamlı bir sınava tabi tutuyoruz. Hepsinin tek bir amacı var emlak danışmanlığı mesleğinin seviyesini yükseltmek. Dünyayla yarışır seviyeye getirmek amacındayız. Donanımlı hocalarımız tarafından bu sınavlar yapılıyor. Bu sınav hem bir sınav hem de adayı eğitiyoruz. Burada ne gibi işlemler yapılır, bilmedikleri konularda aydınlatıyoruz. Şunu söylemek istiyorum emlak danışmanlığı mesleği ülkemizde hak ettiği yerde değil. Tüm dünyada saygın, kabul edilebilir bir meslek ve herkesin tercih ettiği bir meslek. Ama bizim ülkemizde ise işte alternatif bir meslek. Bunun artık kendi hak ettiği noktaya getirmek için bu yönetmelik bir adım. Ve bunun ileride de devamının geleceğini düşünüyorum. Kameralı bir sistemimiz var. Kameralı sistemde tamamen objektif bir şekilde liyakata dayanılan bir sistem sınavın gerçekleştirildiğini, hiç akıllara bir soru işaretinin gelmemesi gerektiğini, tarafsız bir ortamın oluştuğunu ispat edebilmek, kayıt altına alabilmek, daha sonra olası bir sorun olduğu zaman hemen kamera kayıtlarını incelenerek bu objektifin sağlanmasını hedefliyor. Kameralı sistemi destekliyorum, doğru bir yöntem” diye konuştu.

5 ARALIKTAN SONRA DENETİMLER ARTIYOR

Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odası (MESO) ve Manisa Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Bahattin Akyüz, yetki belgesi konusunda İstanbul ve Bursa’dan uzman kişileri getirdiklerini söyledi. Bugüne kadar bu kurslara, sınavlara tabi olan 160 emlakçının bulunduğunu ifade eden Akyüz, “Kanunlar çerçevesinde Manisa’daki emlakçıları profesyonel emlakçı kılmak adına gerekli çalışmalarımızı yapıyoruz. Bazı insanlar bu sınavların ciddiyetini anlamamakta. Ama bu sınavların çok ciddi olduğunu söyleyebilirim. Kameralı sistemle bu sınavlarımızı yaptırıyoruz. Eskiden emekli mesleği, başıboş meslek gibi görünüyordu. Ama maalesef bundan sonra bu meslek daha yeni yetişen nesillere, üniversite düzeyindeki kişiler talep etmekte. Bu kurslardan geçmeden, bu belgeleri almadan, bu sınavları yapmadan kimse emlakçı olacağını ümit etmesin. 5 Aralık’tan sonra çok ciddi denetimler var, caydırıcı cezalar var. Dolaysıyla bu işi yapacak insanlar profesyonel bir şekilde bu işi yapsın. Emlak sektörünü farklı bir sektör olarak görüyorlar, emlakçı olarak görüyorlar. Biz bunun için yıllardır mücadelemizi veriyoruz. Emlakçılarımızı eğitiyoruz. 5 Aralık’a kadar başvuruyu yapıp bu belgeyi alsınlar. Yoksa yarın işyerlerinin kapatılmasıyla karşı karşıya kalabilirler” dedi.

MANİSA KULİS HABER

3 AĞUSTOS 2019