Home / Genel / MÜTEAHHİTLERE EMLAKÇILIK YOLU KAPANDI

MÜTEAHHİTLERE EMLAKÇILIK YOLU KAPANDI

Manisa Esnaf Sanatkarlar Odası ve Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Bahattin Akyüz, Taşınmaz ticareti yönetmeliği kapsamında müteahhitler kendi adlarına kayıtlı taşınmazlar dışındaki yerlerin satış ve kiralamalarına aracılık edemeyecekler. Düzenleme ayrıca site yönetimlerinin emlakçılık faaliyetinde bulunmalarının da önüne geçecek” dedi.

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında emlak faaliyetleri artık Yetki Belgesi alan işletmeler tarafından yapılabilecek. Düzenlemeye göre emlak işletmelerinde taşınmaz ticaretine konu hizmetler dışında ticari faaliyette bulunulamayacak.

“Bu hizmetleri sadece yetki belgeli emlakçılar yapabilecek”

Taşınmaz ticaretine konu hizmetlerinin kapsamı hakkında da bilgi veren Akyüz, “Taşınmazların alım, satım ve kiralanması, tapu işlemlerine aracılık işlemleri, kira toplama gibi mülk yönetim hizmetleri, taşınmazla ilgili danışmanlık ve yönetim hizmetleri, rayiç satış ve kira bedelleri hakkında mal sahiplerini bilgilendirme ancak yetkili emlakçılar tarafından yapılabilecek. Bunlar tamamen taşınmaz satış ve kiralama esasları çerçevesinde geçerli olacak” diye konuştu.

Manisa Esnaf Sanatkarlar Odası ve Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Bahattin Akyüz, “2018 yılı Haziran ayında çıkan yönetmelikle emlakçılara bu belgenin alınması zorunluluğu getirildi. Belgesi olmayan odamıza üye bir emlakçı, 2018 yılı Haziran ayından önce Esnaf Sanatkarlar Odalarından, Ticaret Sanayi Odalarından ve Halk Eğitim Merkezlerinden Emlakçılık sertifika almışsa, hemen Ticaret Bakanlığı sayfasından Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemine Yetki Belgesi için başvurabilir.  Ancak sertifika sahibi bir üyemiz, 2018 yılı Haziran ayından sonra ofis açmışsa bu sertifikanın herhangi bir geçerliliği yok, bu yüzden Mesleki yeterlilik belgesi Emlak Danışmanı Seviye 5 belgesi almak zorunda. Ayrıca yeni işyeri açmak için en az lise mezunu olması şartı getirildi. 2 yıl sonra bu şart iki yıllık emlak bölümü mezunu olmayı, 6 yıl sonra da 4 yıllık emlak bölümü mezunu olmayı gerektirecek.

MESO Başkanı Bahattin Akyüz, “Sertifikası olmayan Emlakçılarımızı ve yanında çalışan elemanlarını Emlak Danışmanı (Seviye 5) belgesi almaları için acil odamıza bekliyoruz. Sınav için resmi kayıtlarımız devam etmektedir. Bu konuda acele etmeniz önemlidir” dedi.

Son tarih 5 Aralık 2019

Mesleki Yetki Belgesi alınması hususunda son tarihin 5 Aralık olduğunu belirten MESO ve MEMDER Başkanı Bahattin Akyüz, “Taşınmaz ticaretine konu hizmetleri iştigal eden Yetki belgesi olmayan işletmeler ruhsat da alamayacaklar.

Manisa Esnaf Sanatkarlar Odası ve Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Bahattin Akyüz, Bu konuda artık son tarih 5 Aralık 2019. Bu tarihten sonra cezai yaptırımlar söz konusu olacağından, yetki belgesi olmayanlar taşınmaz ticareti faaliyetinde bulunamayacak” diyerek sözlerine şöyle devam etti; “Ticaret Bakanlığı, Ticaret İl Müdürlüğü yetkilileri tarafından Emlak yasasına uymayanların 5 Aralık 2019 tarihinden sonra dükkanları kapatılacak ve 4 Bin TL cezai işlem uygulanacaktır. Dükkanı kapanan kişiler ve yeni açanlar lise mezunu değil ise Emlakçılık yapma şansları yoktur. Kendi üzerlerine iş yeri açamazlar ve çalışamazlar. Yasanın takibi ve denetimi Ticaret Bakanlığı, Ticaret İl Müdürlüğü ve Meslek Odasının kontrolündedir.”

MANŞET GAZETESİ

2 TEMMUZ 2019